موقعیت جغرافیایی منطقه
شهرستان فیروزکوه با مساحت 2384 کیلومترمربع در موقعیت جغرافیایی 49 درجه و 20 دقیقه و 33 ثانیه الی 49 درجه و 49 دقیقه و 39 ثانیه طول جغرافیایی شرقی و 35 درجه و 42 دقیقه و 7 ثانیه الی 35 درجه و 37 دقیقه و 23 ثانیه عرض جغرافیایی شمالی قرار گرفته است. این ناحیه از شمال به شهرستان های آمل، بابل و سوادکوه در استان مازندران، از غرب به شهرستان های دماوند، تهران و پاکدشت از شرق و جنوب به شهرستان های سمنان و گرمسار استان سمنان محدود می شود. ارتفاع متوسط ناحیه از سطح دریا 2306 متر است که بین حداقل 1000 متر، در حاشیه جنوب غربی محدوده و حداکثر آن 4050 متر در منطقه ارتفاعات البرز میانی تغییر می کند. محدوده ناحیه جز حوزه آبریز مرکزی ایران و زیر حوزه آبریز دشت کویر است.
از نظر توپوگرافی محدوده مورد مطالعه به 2 بخش شمالی و جنوبی تقسیم می شود. قسمت شمالی محدوده به لحاظ وجود ارتفاعات البرز کاملا کوهستانی بوده و از نظر جغرافیایی و اقلیمی با بخش جنوبی که دشتی و تپه ماهوری است کاملا متمایز است. به طور عمده محدوده شهرستان فیروزکوه در تیپ ناهمواری قرار دارد، نیمه شمالی در گسترده ی رشته کوه های البرز با سطوح ارتفای بلند و پر شیب که جهات شیب مختلفی را به نمایش می گذارد. در این منطقه وجود زمین های کاملا ناهموار جهات شیب مختلفی را ایجاد نموده اند. به طور کلی جهت شیب عمومی زمین شمال به جنوب است که ناشی از استقرار رشته کوه های البرز در بخش های شمالی شهرستان فیروزکوه است ولی در بخش های شرق و جنوب شرق شهرستان فیروزکوه بر اثر روند رشته کوه های منفرد جنوب جهت شیب عمومی محدوده جنوب به شمال است.
در این منطقه گسل آبیک – شاهرود نیز وجود دارد که از حدود آبیک در غرب شروع می شود و پس از عبور از شمال تهران، فیروزکوه و شمال سمنان به طرف دامغان و شاهرود ادامه می یابد و در حاشیه جنوبی سلسله جبال البرز، از مغرب به مشرق کشیده شده است.
شهرستان فیروزکوه به دلیل موقعیت خاص قرارگیری در منطقه کوهستانی از دامنه های جنوبی رشته کوه های مرتفع البرز تا فلات پست و کم ارتفاع داخلی ایران، دارای دامنه ای از آب و هوای سرد وخشن و مرطوب کوهستانی تا آب و هوای خشک و بری است. از عوامل اصلی تشکیل دهنده آب و هوای این منطقه می توان به 2 عامل بیرونی ( سامانه های عمومی جو، پرفشار دینامیکی جنب قاره در دامنه های جنوبی، پرفشار سردسیری و سامانه های امواج غربی) و عوامل درونی ( ارتفاع، ناهمواری ها، زاویه تابش و عرض جغرافیایی ) اشاره نمود.
دشت های خشک و بیابانی و بخش های جنوبی با توجه به قرارگیری در دامنه های سایه بارانی رشته کوه های البرز و کمربند بیابانی زمین، دوری از پهنه های آبی و رطوبتی قابل توجه، دارای آب وهوای گرم و نیمه خشک می باشد. فصل بارندگی در این بخش منحصر به دوره ی سرد سال ( آبان ماه تا اواسط اردیبهشت ) است. در دوره ی گرم در اثر استقرار مرکز پرفشار جنب حاره ای آزور بر سطوح بالایی جو منطقه، شرایط پایداری را به وجود می آید.در دوره ی سرد سال با عقب نشینی جهت باد جنب حاره ای و متعاقب آن پرفشار جنب حاره از ایران، بادهای غربی تمام ایران را فرامی گیرند و با خود توده های هوای سرد و مرطوب عرض های معتدل و بالا را وارد محدوده مورد مطالعه می نماید. اغلب این توده های هوایی از عرض های بالای جغرافیایی از سمت شمال غرب و غرب وارد منطقه می شوند ولی به جهت عبور از مناطق کوهستانی زاگرس، میزان رطوبت و بارش کمتری به نسبت دامنه های غربی زاگرس وارد منطقه می کند. از دیگر منابع رطوبتی منطقه بویژه در مناطق کوهستانی بخش های شمالی ناحیه توده هوای مرطوب عرض های شمالی است که از سرزمین های شمالی و سواحل دریای خزر می گذرند و با خود هوای سرد و خشک را به همراه می آورد. بنا بر مطالعات بالا شرایط جوی در شهرستان فیروزکوه در اغلب اوقات سال ناشی از اثرات عوامل مختلف گردش عمومی هوا و عوامل محلی متفاوتی هستند که در اینجا ناهمواری ها و وجود دریای خزر در فاصله ی کوتاهی در شمال و وجود دشت بیابانی و گرم در مجاورت جنوبی محدوده، بسیاری از عوامل را تحت تاثیر خود قرار داده اند، بدیهی است که ویژگی های اقلیم متفاوت، شرایط محیطی متفاوتی را جهت مدیریت و مکان یابی کاربری های مختلف به دست می دهد.
شهر ارجمند با مساحت 207 هکتار در موقعیت جغرافیایی 52 درجه و 50 دقیقه و 56 ثانیه الی 52 درجه و 52 دقیقه و 49 ثانیه طول جغرافیایی شرقی و 35 درجه و 80 دقیقه و 31 ثانیه الی 35 درجه و 82 دقیقه و 88 ثانیه عرض جغافیایی شمالی قرار گرفته است. این شهر در محدوده دهستان قزقانچای از بخش ارجمند شهرستان فیروزکوه در شرق استان تهران قرار گرفته است. روستاهای اهنز، لزور، شادمهن، آسور، اندریه، بهان، نجفدر، دریابک، زرمان، طهنه، وشتان، سلمان، سله بن، ورسخواران و وزنا در بخش ارجمند و در نزدیکی شهر ارجمند واقع هستند. ارتفاع متوسط شهر ارجمند و محدوده اطراف آن از سطح دریا 2544 متر است. که بین حداقل 1700 متر، در حاشیه جنوبی محدوده و حداکثر آن 4050 متر در منطقه ارتفاعات البرز میانی تغییر می کند. محدوده ناحیه جز حوزه ی آبریز مرکزی ایران و زیر حوزه آبریز دشت کویر است. محدوده شهر ارجمند و اطراف آن دارای ناهمواری های فراوانی می باشد که شیب های مختلفی را در جهات مختلف شکل می دهد. ولی در مجموع شیب عمومی حوزه از شمال به جنوب می باشد. میانگین میزان شیب در محدوده اطراف شهر ارجمند به 16 درصد می رسد که شیب نسبت بالایی می باشد.